Panj: 10 ideja kako da ga iskoristite

Prema definiciji, panj je deo drveta koji ostaje u zemlji kada se drvo poseče ili osuši. Međutim, panjem nazivamo i manji ili veći odsečak trupca, koji se može iskoristiti za razne namene, bilo kao dekoracija, bilo kao zaista funkcionalni predmet.kako da kreativno iskoristite panj

U narednim redovima donosimo nekoliko ideja kako da iskoristite neke od panjeva koje imate, ili, ako vas ideje inspirišu, možda neki namerno potražite, i pretvorite u malo umetničko delo u svom dvorištu, na terasi…

1. Napravite kućicu

Ukoliko je panj ostatak orezanog drveta i pri tom dovoljne širine i stabilnosti, može poslužiti kao stub – osnova za „kućicu na drvetu“. Pored toga što će zanimljivo izgledati u dvorištu, pružiće deci fantastično mesto za igru. Istina, ovaj poduhvat zahteva malo više veštine, ili eventualno angažovanje profesionalaca, jer želite stabilno i sigurno mesto za mališane.

2. Postavite staklo na panj i formirajte sto

Uz malo veštine i alata, i malu investiciju, možete dobiti unikatan stočić, ili čak trpezarijski sto. Sa panja ogulite koru, uglačajte površine, postarajte se da horizontalne površi budu ravne i dobićete osnovu. Staklo može biti pravilnog, oblika, ali i slobodne forme.

3. Pretvorite panj u slatku kućicu za vilenjake

Čak i ako ne verujete u vile i vilenjake, ovakva dekoracija će dati veseo i razigran izgled vašem dvorištu. Malo šljunka, zelenila i neke stare, zaboravljene igračkice (plastične ili drvene – nikako plišane) mogu dobiti sasvim novi život.

Ovakva kućica može biti inspiracija za sate uživanja i maštovite igre vaših mališana.

4. Panj kao lampa? I to je moguće!

Na tržištu je dostupan širok izbor led lampi za dvorište. Zašto svoje ne biste dekorisali malo drugačije, ovakvom unikatnom rasvetom?

5. Uz malo truda i alata, napravite klupu

Za one veštije i ljubitelje „sirovog“, prirodnog izgleda, ova klupa urezana u deblu može biti pravi izbor. Po potrebi možete dodati par jastuka, kako bi sedenje  bilo udobnije i kod dužih sedeljki.

6. Ili nekoliko zasebnih stolica

Ukoliko klupa iz prethodne tačke deluje komplikovano, ove stolice to sigurno nisu. Plus, laganije se pomeraju i organizuju. A kada više ne budu potrebne, par poteza sekirom i nahraniće vatru ispod kotlića.

7. Igrajte se bojama i oživite dvorište živahnim dekoracijama

Leto i jesen su periodi kada uživamo u dvorištu prepunom boja, od bilja u cvatu. Međutim, kada nas prvi topli dani ranog proleća izmame, nedostatak boja je evidentan. Ovo se lako može nadomestiti veselo oslikanim panjićima, koji će uneti živost i radost kako u dvorište, tako i u vaša srca.

8. Pretvorite panj u saksiju za cveće

Umesto da se upuštate u komplikovan poduhvat vađenja iz zemlje, pretvorite panj u prirodnu saksiju za cveće. Ovakav izbor uklopiće se u okolinu bolje od svake betonske ili plastične žardinjere. Panj možete obraditi i zaštititi od atmosferskih uticaja nekom ekološkom bojom, kako bi mu produžili trajanje.

9. Još jedna ideja: panj kao svećnjak

Nekoliko oblica obrađenih glodalom poslužiće kao zanimljiv svećnjak. Samo oprez – ovakav svećnjak zahteva dodatnu pažnju zbog mogućnosti zapaljenja.

10. Pustite mašti na volju i napravite baštenske skulpture

Na kraju, iskoristite predmete koji vam više ne trebaju, dodajte malo boje, išaranih oblutaka i pretvorite kutak dvorišta u bajkovitu oazu, koja će deci, ali i vašem oku pružiti radost i mesto za opuštanje. Da ne pominjemo da sam proces formiranja ovakvog kutka, predstavlja užitak za sebe.

Zaključak

Na osnovu prethodne liste za dekorisanje neiskorištenog panja u dvorištu, može se zaključiti da postoji mnoštvo kreativnih načina na koje se može iskoristiti ovaj prirodni element za poboljšanje estetike okoline.

Neki od predloženih načina uključuju upotrebu biljaka, dekorativnih kamenja, svetiljki i drugih ukrasnih elemenata za stvaranje jedinstvenog izgleda. Ove ideje pokazuju da čak i nešto što se čini neupotrebljivim može biti korisno i lepo kada se malo mašte i kreativnosti doda u proces uređenja dvorišta.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *