Najlepše brvnare na svetu: prvih 7 sa Google liste

Najlepše brvnare na svetu“ je bila pretraga ponukana prirodom posla kojim se bavimo i dala je… pa,  zanimljive rezultate.

O ukusima se ne raspravlja i ono što je nekome lepo, drugom ne mora biti. Ipak, svako vreme i okruženje, izgrade naklonost ka određenom stilu i potraga za najlepšim ovim ili onim, u prvi plan izbaci ono što je zapravo u datom trenutku najpopularnije.

Najlepše brvnare na svetu prema Google rangiranju

Živimo u vremenu pomame za klikovima i lajkovima. Dok ovo pišem, u glavi mi odzvanja „… da si prvi, o da si prvi…“ (Digni ruku – Galija, za one mlađe čitaoce) jer, da, jako je bitno biti makar na prvoj Google strani, a tek ako možeš biti prvi…

Elem, na ovaj upit, dobili smo rezultate kojima smo bili malo iznenađeni. Na Internetu se nalazi bezbroj fotografija i projekata prelepih brvnara; velikih, malih, funkcionalnih, grandioznih, za uživanje i za pokazivanje, ali kada smo se zapitali koje su to najlepše brvnare na svetu, Google je kao odgovor ponudio 7 konkretnih i mi vam sada predstavljamo listu, i to baš onim redom kojim su rangirane.

Jedna nas je posebno iznenadila, jer se nalazi upravo u našem gradu (a zamislite, nije naš projekat). Znali smo da je postala globalno popularna, ali da je svrstana u brvnare, i to među sedam najlepših, e to nismo znali. Prepoznaćete u nastavku o kom objektu je reč.

1. Pioneer Log Homes – Britiš Kolumbia, Kanada

Kanada je, logično, na vrhu liste. Izbor je jedan od objekata proizvođača Pioneer Log Homes koji se nalaze u Britanskoj Kolumbiji. Njihove prelepe brvnare, prave se od zapadnog crvenog kedra. Međutim, za top poziciju, nije ih kandidovao samo dizajn i izrada, već u konkretnom slučaju i spektakularni pogleda na čuveni pejzaž Britiš Kolumbije.

2. Plus Arkkitehdit’s Villa L – Južna Finska

Skandinavija je poznata po izgradnji kuća od drveta i Finska nije izuzetak. Dizajnirana od strane nagrađivanih arhitekata u Plus Arkkitehditu, ova vila je jedna od najelegantnijih koje smo videli; sa prozorima od poda do plafona, elegantnim završnim obradama i minimalističkim dizajnom, kako u formi, tako i u izboru materijala i boja.

3. The ‘Garage’ – Sietl, SAD

Još jedna u minimalističkom stilu, a ovaj projekat je i dobitnik nagrade Bakar u arhitekturi 2014. godine. Brvnara pod nazivom ‘Garaža’ je jedna od sve većeg broja modernih brvnara koje koriste inteligentni dizajn koji štedi prostor, sa skrivenim krevetima koji se rasklapaju u ležajeve, integrisanim solarnim panelima i sklopivim balkonskim vratima.

4. Rorbuer Huts – Lofoten, Norveška

Ime koje je postalo poznato po svojim nezaboravnim, crveno ofarbanim drvenim kućama koje se tako živopisno ističu u pejzažima, Rorbuer Huts su najpopularnija destinacija u Norveškoj. Datiraju još iz 1890. godine i nekada su  korišćene kao smeštaj za ribare. Danas su ove brvnare renovirane i pružaju osamu i čist vazduh na Lofotenskim ostrvima.

5. Kućica na Drini – Bajina Bašta, Srbija

Reklama čini čuda i Kućica na Drini je pravi dokaz za to. Nakon fotografije objavljene u Nacionalnj Geografiji, i zahvaljujući tvrdoglavoj upornosti da opstane uprkos svim hirovima reke Drine, ova kućica je postala globalno popularna i prava turistička atrakcija. Toliko, da se čak našla na listi „najlepše brvnare na svetu“.

6. Hawk House – Centralna Kalifornija, SAD

Minijaturna brvnara, površine nešto manje od 6m2, smeštena u Kalifornija Redvud kanjonu, Hawk House, Aleksa Vindema je odličan primer održivog i minimalističkog života. Iako je prostor mali, dizajn je istovremeno inovativan i moderan, sa staklenim vratima koja se preklapaju i pružaju panoramski pogled na okean, nudeći vrhunsko mesto za posmatranje kitova, iz udobnosti sopstvenog kreveta.

7. Tiny Cabin in the Woods – New York, United States

Tiny Cabin, ili Sićušna koliba je zapravo jedan eksperiment ekološke održivosti. Napravljena je od starog drveta od jedne štale i drugih održivih materijala. Smeštena u okrugu Salivan u saveznoj državi Njujork, okružena je šumom. Ova brvnara osvaja svoju „eko“ titulu zbog činjenice da nema tekuće vode ili struje! Ali, nema problema… vlasnici se jednostavno kupaju u obližnjem potoku i koriste toalet za kompostiranje u pomoćnoj kući. Izuzetno razvijena ekološka savest, ili hir – procenite sami.

Ova brvnara nam je bila posebno zanimljiva, iz razloga što i mi u svom portfoliju imamo jednu „štalu“, brvnaru u kombinaciji kamen-drvo, nastalu na mestu jedne štale, pa su vlasnici u šali zadržali taj naziv.

Za razliku od ove sa liste, naša „Štala“ pruža puni komfor koji je savremenom čoveku potreban.

Zaključak

Bila je ovo zanimljiva lista „najlepših brvnara“ prema trenutnom izboru jednog od najpopularnijih pretraživača. Pokušali smo da bez ličnih utisaka prenesemo ono što smo otkrili, ali nas jako zanimaju vaši utisci. Zato pišite, a mi ćemo nastaviti potragu dalje.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *