Kanadske brvnare – kako ostvariti san u Srbiji?

Kanadske brvnare ili brvnare gheneralno odmah nas asociraju na….. na Grizli Adamsa? 🙂 Pa ne nužno, ali na (makar povremeni) beg od civilizacije i njenih tekovina (betona, vrućine, zagađenog vazduha) sigurno.

U zavisnosti od afiniteta, imaćemo u glavi sliku rustične, prizemne građevine, sa tremom bez ograde i parom stolica za ljuljanje, ili pak luksuzne vile, sa mnoštvom staklenih površina kroz koje blješti svetlost, obasjavajući uredno pokošen travnjak.

Šta su kanadske brvnare?

Kanadske brvnare su kuće izgrađene od punih, debelih stabala, koja se postavljaju jedno na drugo. Kanadski tip gradnje podrazumeva da se gornji trupac useca, prateći zakrivljenje donjeg, tako da savršeno naleže na njega. Za izradu kanadskih brvnara uglavnom se koristi kedar, ili borovina, određene zrelosti (starosti) drveta i određenog prečnika.

Ove kuće su izuzetno izdržljive i postojane, a pri tom su, zbog termoizolacionih svojstava drveta, idealne za one koji žive u hladnim, snegovitim područjima, sa jakim vetrovima i snežnim olujama.

Zašto su kanadske brvnare popularne?

Kanadske brvnare su postale popularne iz nekoliko razloga. Prvo, njihova jednostavna estetika i prirodni materijali, čine ih idealnim izborom za one koji žele da se povežu sa prirodom.  Dalje, ove kuće su veoma izdržljive, što znači da ne iziskuju velika sredstva za naknadno održavanje tokom godina. Brvnare takođe imaju odlična izolacona svojstva i potpuno se uklapaju u standarde energetske efikasnosti koima se teži. To znači manje grejanja zimi i manje hlađenja leti.

Kako se gradi kanadska brvnara?

Izgradnja kanadskih brvnara od trupaca je stara i prelepa veština koja se i danas praktikuje. Ova tradicionalna građevinska tehnika karakteriše se korišćenjem oblikovanih trupaca od drveta, koje se pažljivo uklapaju kako bi se stvorile čvrste i izdržljive kuće. U ovom tekstu, želimo vam približiti osnovne korake u izgradnji kanadske brvnare, ali na način da bude razumljivo i ne previše tehnički.

– Izrada temelja za brvnare

Prvi korak u izgradnji kanadske brvnare je priprema temelja. Za početak, treba očistiti i poravnati površinu gde će se brvnara graditi. Ovo često podrazumeva i obimno  ukopavanje, jer se brvnare uglavnom grade u planinskim predelima gde je zemljište sa manjim ili većim nagibom, a za temelje je neophodno teren poravnati.

Prisustvo stenovite podloge ispod tankog površinskog sloja zemlje, (što je takođe čest slučaj kod planinskih terena) dodatno otežava stvari, pa je vrlo često na sceni mašinerija za razbijanje stena.

Nakon toga, postavlja se temeljna konstrukcija koja će podržavati težinu brvnara. U prošlosti, to je najčešće rađeno kombinacijom kamena i zemljanog naboja, gde se koristila vodonepropusna glina. Savremena gradnja podrazumeva temelje od armiranog betona, prema specifikacijama iskazanim u građevinskom projektu. Podrazumeva se da temelji treba da budu i dobro hidro-izolovani, sa odgovarajućem drenažom oko kuće.

– Postavljanje školjke

Nakon što je temelj postavljen i izlivena nulta ploča, dolazi vreme za postavljanje trupaca. Ovde dolazi do izražaja majstorstvo. Trupci se pažljivo biraju i obrađuju tako da imaju odgovarajući oblik i dimenzije. Svaki trupac mora biti tačno iskrojen i oblikovan kako bi se uklopio sa drugim trupcima.

Trupci se mogu obrađivati na dva načina: ručno i mašinski. Mogli biste pomisliti da je mašinska obrada bolja i preciznija, ali u ovom slučaju to nije tako. Istina je da će se mašinskom obradom dobiti trupci izgleda pravilnog valjka, sa jednakim prečnikom na bilo kom delu trupca, ali, za razliku od ručno tesanih trupaca, ova obrada jenostavno ne može da prati prirodna vlakna i slojeve debla, već ih kida i otvara za vlagu i štetočine, što znatno skraćuje vek ovako obrađenih trupaca.

Ručnm tesanjem skida se samo kora, a deblo ostaje celovito, osim u delu koji se useca, ali taj deo svakako naleže na donji i nije izložen direktnim atmosferskim uticajima. Dakle, ručno oguljeni trupci, gde se prati struktura drveta, pravi su izbor za izgradnju same brvnare. Mašinsku obradu preporučujemo za oblice manjih prečnika (do desetinu cm) za izradu rukohvata i ograda za galerije i stepeništa.

Trupci se postavljaju jedan na drugi, a koristi se specijalna tehnika usecanja gornjeg trupca prema krivini donjeg, koja  omogućava da se trupci međusobno “zaključaju” i stvore čvrst spoj. Važno je da trupci budu pravilno postavljeni i čvrsto spojeni kako bi brvnara bila stabilna.

– Krovna konstrukcija i pokrivka

Kada se postave svi trupci, dolazi na red izgradnja krova. Tradicionalno, kanadske brvnare imaju strmiji krov koji pomaže da se sneg i kiša lakše sklone. Nekada se kao pokrivač uglavnom koristila šindra, ručno tesane daščice, isto kao i u srpskoj tradicionalnoj, planinskoj gradnji. Ljudi su, jednostavno, koristili materijal kog su imali u izobilju.

Danas, za pokrivanje brvnare možete birati razne vrste crepa ili lima, već prema afinitetu. Moguće je opredeliti se i za šindru, ali kako je najčešće dostupna industrijska, kod koje, kao i kod mašinski obraživanih trupaca, nije ispoštovano tesanje po uzdužnim vlaknima drveta, njen životno vek je vrlo kratak, i vrlo brzo biste morali renovirati krov.

Iako su stari zanati poput tesarskog skoro izumrli, još uvek je moguće pronaći po nekog tesara i nabaviti ručno rađenu šindru, ali je cena ovakvog pokrivača vrlo visoka, i višestruko prelazi cenu crepa recimo, koji će, ma koliko šindra bila dobra, ipak pružiti bolje zaštitne karakeristike. Uostalom, crep se danas izrađuje u mnoštvu oblika i dezena, da je lako izabrati takav da se savršeno uklopi u dizajn brvanre koju gradite.

– Stolarija, unutrašnji radovi i instalacije

Nakon što je krov postavljen, dolazi vreme za izgradnju unutrašnjosti brvnare. To uključuje postavljanje podova, zidova, vrata i prozora. Ovi delovi se takođe prave od drveta, što daje toplinu i autentičnost unutrašnjem prostoru.

Kada su instalacije u pitanju, za razliku od starih graditelja koji nisu morali brinuto oko ovih “detalja” jer su za osvetljenje koristili sveće i vatru iz kamina, po vodu se išlo na bunar, a u toalet u pomoćni objekat izvan brvnare, današnji vlasnici ipak žele komfor  koji pruža prisustvo električne energije ili vodovodnih instalacija u kući.

Kako se prilikom gradnje kanadskog tipa brvnare, tj. brvnare od trupaca, uglavnom nastoji i u unutrašnjosti što više zadržati taj prirodan izgled, postavljanje instalacija koje ga neće narušiti, pravi je izazov.

Jedna opcija je postavljanje instalacija po zidovima, a onda njihovo maskiranje raznim lajsnama i prekrivkama. Druga opcija, ona koju mi u Ekobrvnarama praktikujemo, jeste ukopavanje kanala – puteva instalacija, te postavljanje gibljivih creva kroz koja se instalacije provlače. Kablovi izlaze iz zidova upravo na onim mestima gde će utičnice i prekidači biti postavljeni. Kada su u pitanju vod i kanalizacija, ove instalacije se sakrivaju iza keramike.

– Zaštita brvnare

Kada je izgradnja gotova, sledi završni korak – zaštita brvnare. Zapravo, na zaštiti se radi još u toku izgradnje, kada se obrađeno drvo tretira ekološki prihvatljivim biocidima, koji čuvaju drvo od gljivica i insekata. Spoljni zidovi se premazuju zaštitnim farbama koja će pomoći u očuvanju drveta od vremenskih uticaja.

FAQ

– Koliko vremena je potrebno za izgradnju kanadske brvnare?

Vreme potrebno za izgradnju kanadske brvnare zavisi pre svega od veličine objekta i složenosti projekta. Ako u obzir uzmemo i period potreban za pripremu građe, jer drvo se naručuje, reže i priprema za svaki konkretan projekat, onda čitav proces može potrajati i do godinu dana.

Kada se završi sva priprema, samo sklapanje kuće, sa unutrašnjim i završnim radovima traje oko 2 meseca. 

– Koliko košta izrada brvnare?

Na cenu brvnare utiče niz faktora, kao što su površina objekta, složenost projekta, obim dodatnih radova koje klijent zahteva, aktuelne cene građe i drugog građevinskog materijala i slično. Ono što se sa sigurnošću može reći je da je odnos uloženo/dobijeno uvek na vašoj strani ako se objekat gradi od prvoklasne građe i veštim i iskusnim rukama.

– Kako se štiti drvo brvnare?

Građa za izradu brvnare se štiti već u toku obrade. Koriste se ekološki prihvatljivi biocidi, koji čuvaju drvo od gljivica i insekata. Dodatno se štite spoljni zidovi brvnare farbanjem odgovarajućim farbama, najčešće lazurnim, koje pored toga što pružaju zaštitu drvetu od atmosferskih uticaja, istovremeno omogućuju da se vidi njegova struktura i što više sačuva autentičan izgled drveta. No, naravno, ukoliko želite, uvek možete upotrebiti i pokrivne, pastuozne premaze koji će dati glatke površine, ali će pri tom sakriti dezen drveta.

Zaključak

Ukratko, izgradnja kanadske brvnare je složen projekat koji zahteva pažnju, preciznost i veštinu. Kroz pažljivo birane trupce i vešto postavljanje, stvara se izuzetno izdržljiva struktura koja može trajati generacijama. Hajde da rezimiramo koji su to osnovni koraci izrade jedne takve kuće:

  • Izrada projekta
  • Odabir trupaca
  • Tesanje trupaca, usecanje i sklapanje školjke brvnare, usecanje kanala za instalacije
  • Izrada temelja i nulte ploče
  • Postavljanje školjke brvnare na ploču
  • Postavljanje krovne konstrukcije i pokrivača
  • Postavljanje stolarije i unutrašnji radovi
  • Zaštita brvnare i svih drvenih površina

Iako smo vam u ovom tekstu dali opšti pregled procesa izgradnje kanadske brvnare, važno je napomenuti da svaki projekat može imati svoje specifičnosti i zahteve. Kada se upustite u ovakav poduhvat, preporučujemo se da posao prepustite stručnjacima koji imaju iskustva u izgradnji brvnara od trupaca.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *